Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nicolas Cage

2011.08.25

nicolas_cage.jpgNicolas Cage

 

Teljes neve: Nicholas Kim Coppola
Született: 1964. január 7.
Születési hely: Long Beach, Kalifornia

Fia: Weston Coppola Cage
Szülei: August Coppola, Joy Vogelsang

Nicolas Cage Nicolas Kim Coppola néven született 1964. január 7-én Long Beach-en, Kaliforniában. August Coppola és Joy Vogelsang fia, és a hollywoodi rendező, Francis Ford Coppola unokaöccse. Miután számos filmben szerepelt, Cage úgy döntött, hogy nem használja családnevét, mert kényelmetlen volt a híres nagybácsi unokaöccseként feltűnni.
   Cage akkor döntötte el, hogy színész lesz, amikor megnézte James Dean alakítását az Édentől keletre c. filmben, s hasonlóságot érzett Dean filmbeli alakjával, aki állandóan az apjának igyekezett megfelelni. Cage ezután iratkozott be a Young Conservatory-ba (a San Francisco-i American Conservatory Theatre egyik része, ahol egy nyáron át tanult).
   Miután 12 éves korában Cage szülei elváltak, apjával élt San Francisco-ban, ahol a válás előtti nyarakat Francis bácsikájával töltötte. A nagybácsijával és Sofia nagynénjével töltött nyarakat legszebb emlékeiként őrzi.
   Nehezen hihető, de Cage -t a középiskolában kiközösítették társai, - túl félénk volt, hogy kapcsolatot létesítsen a lányokkal - különösen, ha olyan szerepekkel azonosítjuk, mint amilyeneket a Szikla és az Álarc c. akciófilmekben játszott.
   Cage első filmszerepét nagybátyja Rumble Fish c. filmjében kapta 1983-ban. Miután a nagybácsi filmjei által híressé vált irigy színészek gúnyos megjegyzéseket tettek rá, Cage úgy döntött, hogy megváltoztatja a családnevét. Különböző neveket próbált, végül a Cage-et választotta a képregény szuperhős, Luke Cage és a zeneszerző, John Cage tiszteletére. Első filmszerepe mint Nicolas Cage a Rumble Fish után, a Valley Girl c. filmben volt.
   1984-es Madárkában játszotta első drámai szerepét vietnámi veteránként.  Két évvel később, Cage Kathleen Turner partnereként játszott a szintén Coppola rendezte Peggy Sue Got Married c. filmben. Rossz kritikákat kapott az 50-es évek rockereként, mivel Cage átvette ezt a szerepet és eltorzította, túl magas hangot kölcsönözve a figurának. Viszont Cherre nagy benyomást tett az alakítása, s úgy találta, hogy Cage lesz a legmegfelelőbb arra a szerepre, ami végül is első nagy kasszasikere volt - a Moonstruck c. filmben. A meggyötört szerelmes szerepében megkapta a Golden Globe jelölést.
   Jó kritikát kapott Cage az Arizonai ördögfiókában nyújtott alakításáért, s ekkor mutatkozott meg komikus oldaláról is. Mellesleg, ez az egyik legkedvesebb filmszerepe. Emlékezetes sötét alakítása az 1989-es Vampire's Kiss c. filmben, amelyben szembesülnie kellett a rovariszonáyval és az egyik jelenetben egy élő csótányt is meg kellett ennie.
   Vegas Cage szerencsevárosa. 1992-ben James Caannel és Sarah Jessica Parkerrel együtt főszerepet kapott az Első állomás, Las Vegas c. romantikus komédiában, amely karrierje fordulópontját jelentette. Néhány sikertelen filmszerepe után, mint az Amos and Andrew vagy Az öreg hölgy és a testőr, Cage végül megkapta a megérdemelt elismerést a Végállomás, Las Vegas c. filmben játszott alkoholista író szerepéért. Erőteljes alakításáért, amely annak a ténynek is köszönhető volt, hogy akkoriban szakított menyasszonyával, Kristen Zanggel, megkapta a Legjobb színésznek járó Oscar-díjat.
   Az Oscar-díj után, Cage inkább szuperhős szerepeket vállalt, s együtt játszott Sean Connery-vel és Vanessa Marcillel az 1996-os bombasikerben, a Sziklában. A nyári bombasikerek sora folytatódott az 1997-es Con Air-rel és az Álarccal, amelyben Cage és John Travolta azonosságot cserélt.
   Következő filmszerepei nem voltak sikeres választások, nem jelentettek ekkora sikereket. Meg Ryan partnereként szerepelt a romantikus Angyalok városa c. filmben, majd ugyanabban az évben a Snake Eyes-ban. Szintén kiábrándító volt a 8 MM és a Bringing Out The Dead c. film, amelynek szerepéért Cage mentőkocsikban utazott természetgyógyászokkal, hogy jobban tudjon azonosulni a szereppel.
   1995 óta Cage házasságban él Patricia Arquette színésznővel, együtt nevelik előző házasságából származó fiát.
   Nemrég láthattuk a nyári akciófilmben, a Tolvajtempóban Angelina Jolie-val, s a WWII drámában a spanyol szépséggel Penelope Cruz-zal.

 
 

 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 219404
Hónap: 5614
Nap: 92